Dolar po komentáři šéfa Fedu posiluje

19.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje a ke koši šesti měn stoupl až na nejvyšší hodnotu za rok. Může za to příznivý komentář šéfa centrální banky USA (Fed) Jeroma Powella v tomto týdnu, který přiměl investory zvýšit své sázky na dlouhodobý růst americké měny.

Kolem 18:05 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vrostl o 0,4 procenta na 95,47 bodu, když během dne vystoupil až na nejvyšší hodnotu od loňského července 95,652 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,3 procenta na 1,1603 USD a k jenu o 0,1 procenta na 112,98 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,2 procenta na 131,11 JPY.

Powell ve svém úterním a středečním projevu v americkém Kongresu uvedl, že věří, že americká ekonomika si vede dobře a má před sebou roky stabilního růstu. Bagatelizoval také rizika, která by mohla americké ekonomice způsobit eskalace obchodního konfliktu.

Powell sice nezměnil současné očekávání trhů ohledně dalšího vývoje měnové politiky v USA, trhy si však jeho projev vysvětlily tak, že úřadům nevadí růst dolaru vůči konkurenčním měnám za poslední tři měsíce o téměř šest procent. To představuje posun v postoji, protože ministr financí Steven Mnuchin v lednu nečekaně uvedl, že slabší dolar je pro USA dobrý. Slabší dolar pomáhá americkým vývozcům konkurovat v zahraničí, protože zlevňuje jejich zboží na zahraničních trzích, může však také podkopat status americké měny jako největší rezervní měny na světě, upozornila agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK