Nezaměstnanost na Slovensku po dvouletém poklesu stoupla

20.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. července (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červnu po předchozím nepřetržitém dvouletém poklesu mírně stoupla, a to na 5,43 procenta z historického minima 5,37 procenta v květnu. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

K nárůstu nezaměstnanosti na Slovensku došlo v souvislosti s absolventy vysokých škol, kteří si po letošním skončení studia zatím nenašli zaměstnání a kteří se zaregistrovali na úřadech práce. Slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter na tiskové konferenci řekl, do evidence nezaměstnaných letos přibylo zhruba 7500 absolventů vysokých škol, tedy o pětinu méně než v minulém roce.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde v červnu nezaměstnanost mírně klesla a dosáhla 2,9 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v červnu na Slovensku stoupl oproti květnu o více než 1600 osob na 149.727 lidí. Proti loňsku ale ubylo 38.270 nezaměstnaných. Do zmiňované skupiny nezaměstnaných nejsou zahrnuti ti uchazeči o práci, kteří se sice registrovali na úřadech práce, ale byli na konci června například nemocní nebo se účastnili různých vzdělávacích programů.

Úřady práce na Slovensku evidovaly na konci prvního pololetí více než 82.000 neobsazených pracovních pozic u zaměstnavatelů. Podniky na Slovensku si již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a ve větším počtu začaly zaměstnávat cizince. V červnu na Slovensku pracovalo téměř 58.000 osob z ciziny.

Slovensko dříve v tomto roce usnadnilo zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii v desítkách různých profesí, které slovenští zaměstnavatelé nedokázali obsadit. Zjednodušení administrativních podmínek pro příchod pracovníků z takzvaných třetích zemí se vztahuje na regiony s mírou nezaměstnanosti nižší než pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK