Náklady na modernizaci rafinerie v Kralupech přesáhly miliardu Kč

20.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Celkové náklady na údržbu a modernizaci rafinérie v Kralupech nad Vltavou přesáhly miliardu korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl Krzysztof Zdziarski, generální petrochemického holdingu Unipetrol, který rafinérii vlastní. Odstávka trvala zhruba šest týdnů a skončila v polovině května. Na třetí čtvrtletí Unipetrol naplánoval další odstávky.

\"Celkové náklady přesáhly jednu miliardu korun. Z toho 400 milionů bylo určeno pro nové investiční projekty. Během odstávky jsme neměli žádné technické ani organizační problémy. Provoz jsme obnovili v plném rozsahu,\" uvedl Zdziarski.

Ve třetím čtvrtletí Unipetrol provede plánovanou odstávku etylenové jednotky v Chemparku v Litvínově, která potrvá čtyři týdny. \"Budeme tam provádět opatření na snížení emisí, abychom vyhověli evropským směrnicím,\" doplnil Zdziarski. V srpnu a září se uskuteční plánovaná odstávka kvůli údržbě ve Spolaně Neratovice. \"Bude trvat čtyři týdny pro každou obchodní linku,\" podotkl generální ředitel Unipetrolu.

V průběhu druhého čtvrtletí podle něj firma začala vyrábět letecké palivo v rafinérii v Litvínově. Dosud ho vyráběla pouze v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. \"Dodáváme pro Letiště Praha,\" dodal Zdziarski.

Unipetrolu v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun.

Za samotné druhé čtvrtletí čistý zisk klesl meziročně téměř o pětinu na 2,9 miliardy korun. Čtvrtletní tržby se proti loňsku téměř nezměnily, firma utržila 31,1 miliardy korun.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen. Její čistý zisk za první pololetí činil 2,8 miliardy zlotých (16,8 miliardy Kč), což je o miliardu zlotých méně než o rok dřív.

PKN Orlen letos oznámil, že uspěl se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 Kč, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK