Skansce nečekaně klesl čtvrtletní zisk, její akcie oslabují

20.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 20. července (ČTK) - Největší skandinávské stavební společnosti Skanska ve druhém čtvrtletí nečekaně klesl provozní zisk. Meziročně se snížil o 11 procent na 1,29 miliardy švédských korun (SEK; 3,2 miliardy Kč). Do zisku, který klesá už tři čtvrtletí, se negativně promítlo zejména snížení hodnoty aktiv ve Spojených státech. Analytici v anketě agentury Reuters počítali naopak s růstem zisku, v průměru o pět procent.

Akcie společnosti na zprávu zareagovaly poklesem o 7,5 procenta, za posledních 12 měsíců tak ztratily už 20 procent. Před polednem se ztráta snížila na 5,5 procenta.

Stavební divize, která se na tržbách firmy podílí většinou a která v posledních čtvrtletích přistoupla k zásadnímu snížení hodnoty aktiv v USA a Polsku, musela v USA škrtnout dalších 520 milionů SEK. Důvodem je překročení nákladů v civilních projektech.

\"Strategické iniciativy k obnovení úrovně ziskovosti ve stavební činnosti začaly stabilizovat naše aktivity v Polsku, nicméně v USA jsme zaznamenali další překážky a výsledky druhého čtvrtletí tam nejsou uspokojivé\", uvedl generální ředitel Anders Danielsson.

Danielsson nastoupil do funkce generálního ředitele v lednu a zahájil program restrukturalizace s cílem zvýšit ziskovost na několika trzích, zejména v Polsku.

Stavební divize vykázala ve čtvrtletí provozní marži 1,4 procenta, zatímco před rokem to bylo 0,3 procenta a v prvních třech měsících letošního roku byla záporná. Příjem objednávek divize meziročně klesl ze 46,3 miliardy na 39,1 miliardy švédských korun.

Skanska působí i v České republice a na Slovensku, kde patří k největším stavebním a developerským společnostem. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné firmy se zaměřují i na výstavbu bytů a komerčních nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK