Akcie v USA nepatrně klesly kvůli obchodnímu sporu s Čínou

20.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Americké akcie dnes nepatrně oslabily kvůli obavám z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Výraznějšímu poklesu akciového trhu zabránily příznivé hospodářské výsledky softwarového gigantu Microsoft.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,03 procenta a obchodování uzavřel na 25.058,12 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,09 procenta na 2801,83 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,07 na 7820,20 bodu.

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru s televizí CNBC prohlásil, že je připraven zatížit cly veškerý čínský dovoz do Spojených států. Washington začal již 6. července uplatňovat clo ve výši 25 procent na import čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. Peking okamžitě reagoval protiopatřením ve stejném rozsahu a obvinil USA z rozpoutání obchodní války.

Cena akcií společnosti Microsoft se během dnešního obchodování díky příznivým hospodářským výsledkům vyšplhala na rekordní maximum. Microsoft po skončení čtvrtečního obchodování na burze oznámil, že zvýšil čtvrtletní zisk o deset procent na 8,9 miliardy dolarů (téměř 200 miliard Kč).

Na devizovém trhu dolar oslaboval. K poklesu jeho kurzu přispěl prezident Trump, který si stěžoval na silnou měnu a na růst úrokových sazeb v USA. Euro v závěru obchodování vykazovalo vůči dolaru nárůst o zhruba 0,7 procenta na 1,1720 USD.

Trump ve čtvrtečním rozhovoru s televizí CNBC uvedl, že silný dolar je pro USA nevýhodou. Dnes na svém účtu na twitteru zopakoval kritiku měnové politiky americké centrální banky (Fed), která zvyšuje úrokové sazby, a dal najevo nelibost nad silným dolarem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK