Volby do zastupitelstva 2022: kompletní přehled

22.09.2022 | , Finance.cz
Volby


Už zítra můžeme jít znovu k volebním urnám, tentokrát budeme volit do zastupitelstva obce, města či městské části. Víte vše, co o volbách potřebujete vědět? 

Komunální volby jsou velmi důležité pro dění ve vašem okolí a můžete vystavit účet vašemu starostovi. A vyberete si, kdo bude ve vaší vesnici určovat dění v dalších letech.

Koho budete volit, je čistě vaší volbou a s tím vám moc neporadíme. Takže jen nabízíme všechny informace o komunálních volbách v přehledu. Na co se chcete zeptat?

Kdy budou otevřeny volební místnosti?

Volební místnosti budou otevřeny 23. září od 14:00 do 22:00 hodin. Druhý den 24. září 2022 budete moci jít volit od 8:00 do 14:00.

Kdo může volit v komunálních volbách?

Podmínkami k účasti ve volbách do zastupitelstva jsou:

  • Zletilost – v den voleb (tedy 24. října 2022) dosáhnout věku 18 let
  • Trvalé bydliště v obci či městské části
  • Státní občanství České republiky, či občanství jiného členského státu EU

Dále nesmíte mít překážku k výkonu volebního práva (například z důvodu výkonu trestu odnětí svobody, omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva).

Volební lístek se jménem starosty patří do urny, či skartovačky?

Volby 2018

Zdroj: Shutterstock

Jak se volí do komunálních voleb? Jak křížkovat?

Specifikem komunálních voleb je křížkování, při kterém můžete zvolit celou stranu, hnutí, sdružení, ale i jednotlivé kandidáty. Celkem můžete kandidátům rozdat stejný počet křížků, jako je zastupitelů ve vaší obci, čtvrti či městě.

Pro stranu, již podporujete, je nejvýhodnější zaškrtnutí celé strany. Můžete rovněž zaškrtnout celou stranu a kandidáty z jiných stran. V tom případě platí vaše křížky a ze zaškrtnuté strany dostanou vaše hlasy nejvýše postavení kandidáti na kandidátce.

S klidným svědomím můžete rozdat méně hlasů, než jaký je počet zastupitelů. Naopak jestliže zakřížkujete více kandidátů, než jaký je povolený počet (zastupitelů), váš hlasovací lístek bude neplatný.

Kde budou volební místnosti?

Volí se většinou na úřadech, ve školách a dalších státních budovách. Přesnou pozici se dozvíte na stránkách vaší obce či městské části. Pokud jste méně pohybliví, stačí zavolat na obecní či městský úřad a přijedou za vámi v den voleb s volební urnou. Na tuto službu máte právo a nemohou vás odmítnout. Poštou ani elektronicky se zatím volit nemůže.


Čtěte také:

Kdy a jak volit do Senátu?


Kdy dostanete volební lístky do schránky?

Volební lístky dostanete do schránky pár dní před samotnou volbou, a to nejpozději tři dny před začátkem voleb, tedy 20. září 2022. Pokud jste zatím volební lístky nedostali, nepanikařte, přijdou v příštím týdnu. Volební lístky budou také k dispozici ve volebních místnostech.

Budete moci využít voličský průkaz?

Bohužel, pokud chcete volit v komunálních volbách, budete muset zůstat doma (nebo odvolit a vycestovat), protože voličský průkaz na komunální volby se nevydává. Což je logické, starosta obce se volí v dané obci a nedává smysl, abyste starostu jeli volit jinam, než kde máte trvalé bydliště (a kde platíte i daně).

Kdo se dostane do zastupitelstva?

Pro zvolení do zastupitelstva potřebuje sdružení, strana či hnutí alespoň 5 % z platných hlasů.

Pro jednotlivé kandidáty je rovněž důležité pořadí na kandidátce, protože čím výše se kandidát na kandidátce nachází, tím je větší šance, že se dostane do zastupitelstva. Ovšem díky křížkování se může do zastupitelstva dostat i kandidát z posledního místa. Jak se tedy může dostat na přední příčky a přeskočit další kandidáty?

Pro přeskočení výše postavených kolegů potřebuje kandidát získat o 10 % hlasů více, než kolik je průměrný počet hlasů pro kandidáty celého politického subjektu. Pořadí se posléze stanovuje podle počtu hlasů jednotlivých kandidátů.

Jak se volí starosta?

I přes dlouhodobé rokování o přímé volbě starosty se i nadále volí starosta prostřednictvím zastupitelů. Ať se již chystáte kandidovat, či si půjdete v říjnu zavolit, přejeme šťastnou ruku.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Volby