Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů

17.08.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Už několik let můžete ke smlouvě na dodávky elektřiny získat LED žárovky zdarma. Do potíží se dostanete ve chvíli, kdy od smlouvy odstupujete. Dodavatel vám naúčtuje pokutu a rovnou ji předá inkasní agentuře.

Na nové praktiky na energetickém trhu upozornil Energetický regulační úřad společně s Českou obchodní inspekcí. Množí se totiž případy, kdy dodavatelé vystavují zákazníkům sankce, například při odstoupení od smlouvy, a ihned je předávají inkasním agenturám. Vymahači spotřebitele zastrašují a snaží se vzbudit dojem, že pohledávku, pokud nebude zaplacena do 48 hodin, začnou vymáhat prostřednictvím exekuce. Úřady upozornily na to, že takový postup je v praxi nereálný.

Prodražené žárovky zdarma

Příkladem jsou LED žárovky, které někteří dodavatelé rozdávají ke smlouvám na dodávky energií. Jde přitom o starý trik, jak vzbudit zájem lidí. Obchodníci ho uplatňují hlavně při podomním prodeji. Lidem tvrdí, že úsporné osvětlení dostávají zdarma. Ve skutečnosti však na ně podepisují kupní smlouvu.

Pokud se spotřebitelé později rozhodnou od smlouvy na dodávky energií odstoupit podle občanského zákoníku nebo energetického zákona, zpravidla jim přistane ve schránce pokuta – dodavatel požaduje zaplacení žárovek. Většinou se jedná o tisícové částky.

Pokutu může doprovázet rovnou i výhružka. „Na zaplacení dluhu ve výši 2 900 korun máte 48 hodin, jinak se vystavujete riziku vydání platebního rozkazu a následné exekuci.“ Podobné zastrašování nemusí cílit jen na lidi, kteří nevrátili „darované“ žárovky, ale třeba i na ty, kteří předčasně odstupují od smlouvy na dobu určitou.

Nekalé triky prodejců elektřiny

(foto: Shutterstock)

Výhružné SMS i doporučené dopisy

Spotřebitel se tak rázem může ocitnout pod tlakem. Výhružné SMS, telefonáty nebo doporučené dopisy, jichž může přijít i několik za týden, nerozesílá dodavatel, ale inkasní agentura. Dodavatel ovšem stojí za původní pohledávkou, kterou prodal vymahačské agentuře nebo ji vymáháním přinejmenším pověřil.

„Spotřebitelé jsou vystavováni pravidelnému nátlaku a výhružné SMS zprávy o hrozící exekuci jim chodí prakticky obden, a to i přesto, že LED žárovky vrátili a postupují v souladu s naším právním stanoviskem,“ sdělil Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Podle Energetického regulačního úřadu je ale taková forma komunikace nepřípustná a nepatří do zdravého konkurenčního prostředí. „Úřad proto v uplynulých týdnech zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií, k nimž byly nabízeny právě rizikové LED žárovky,“ uvedl Vladimír Outrata, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.



Závislé smlouvy

Podle právního stanoviska České obchodní inspekce spadá smlouva na dodávky energií a smlouva na LED žárovky do kategorie závislých smluv. Jakmile spotřebitel odstoupí od smlouvy na dodávky elektřiny nebo plynu, je automaticky zrušena i kupní smlouva.

Požadavek podnikatele na úhradu LED žárovek proto inspekce hodnotí jako neoprávněný. Lidem radí žárovky neplatit, jsou ovšem povinni je vrátit. Pokud není možné žárovky vrátit, protože jsou například poškozené, doporučuje inspekce uhradit jejich obvyklou cenu.

Ve chvíli, kdy se dodavatel, respektive inkasní agentura uchýlí k výhružkám, lidé by hned měli jednat. Pokud se domnívají, že společnost nemá nárok požadovat po nich pokutu, měli by jí to hned sdělit a požadovat nejlépe písemnou odpověď. Když společnost nebude reagovat, mohou se obrátit na Energetický regulační úřad nebo na Českou obchodní inspekci.

Pokuta až 200 tisíc korun

Zasílané SMS, doporučené dopisy nebo telefonáty se snaží vzbudit zdání, že k exekuci dojde v řádu dnů. V praxi to tak ale nefunguje. Věřitel totiž musí nejdříve disponovat exekučním titulem, nejčastěji vykonatelným rozsudkem soudu.

„Pokud věřitel exekuční titul nemá, čemuž tak zjevně v těchto případech je, jsou výhružky exekučním řízením předčasné a vůči spotřebitelům je takový postup přinejmenším zarážející,“ dodal Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory ČR. Neoprávněné rozesílání výhružek přitom může společnost stát až 200 tisíc korun.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ