Turecko dle ministra financí podporuje nezávislou centrální banku

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 10. srpna (ČTK) - Turecko podporuje nezávislost centrální banky, která je důležitá pro ekonomiku. Prohlásil to dnes turecký ministr financí Berat Albayrak při představování nového vládního hospodářského modelu, který má pomoci uzdravit vážně poškozenou ekonomiku. V téměř hodinovém projevu uvedl, že vláda plně podporuje \"nezávislou měnovou politiku\", chce zlepšit důvěru v tureckou liru, efektivně bojovat proti inflaci a optimalizovat rozpočet. Poskytl však velmi málo detailů k tomu, jak toho chce docílit, což by pomohlo uklidnit investory a zastavit šířící se krizi měny.

Albayrak, který je zetěm tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, slíbil v projevu strukturální reformy, obnovení ekonomické rovnováhy a \"udržitelný a zdravý růst\". Neupřesnil však, co vlastně vláda plánuje vykonat nebo jak toho chce dosáhnout.

Jeho projev nepodpořil padající liru, která je nyní uprostřed měnové krize. Výprodej turecké liry zrychlil po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zdvojnásobí cla na dovoz ocele a hliníku z Turecka. Lira dnes v jednu chvíli oslabila až o více než 20 procent, což je největší propad od roku 2001, kdy Turecko přijalo systém volně plovoucího směnného kurzu, který se mění podle poptávky a nabídky na trzích.

Erdoganova snaha kontrolovat měnovou politiku a zvyšující se spor s USA vyvolaly v Turecku měnovou krizi. Prezident se sám označuje za nepřítele úrokových sazeb a snaží se snížit výpůjční náklady, aby udržel příliv úvěrů do stavebního sektoru. Neochota centrální banky zvýšit úroky v době, kdy inflace činí 16 procent, pak vyvolala mezi investory obavy o její nezávislost, napsaly agentury DPA a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK