Euro kvůli Turecku kleslo na roční minimum vůči dolaru

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Euro dnes vůči americkému dolaru sestoupilo na nejslabší úroveň za více než rok. Dolů ho tlačí obavy z negativního vlivu propadu turecké liry na evropský bankovní sektor. Jednotná evropská měna během dne klesla až na 1,1416 USD, nejníže od loňského července. Kolem 16:15 SELČ ztrácela 0,8 procenta na 1,1435 USD.

List Financial Times dnes uvedl, že Evropskou centrální banku (ECB) v souvislosti s propadem turecké liry znepokojuje silné napojení některých velkých evropských bank na Turecko. ECB má podle listu obavy, že turečtí dlužníci v důsledku slabé liry nebudou schopni splácet dluhy v cizích měnách.

Turecká lira se dnes vůči dolaru propadla o více než 18 procent a dostala se na nové rekordní minimum. Důvodem jsou obavy z vlivu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na měnovou politiku a zhoršující se vztahy Ankary se Spojenými státy. Pokles turecké měny prohloubilo dnešní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

Analytička Antje Präfckeová ze společnosti Commerzbank uvedla, že na finanční trhy se vrací averze vůči riziku, což podporuje měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, jako jsou americký dolar a švýcarský frank.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK