Ceny ropy dnes kvůli sankcím USA vůči Íránu rostou

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes na trhu rostou. Náladu investorů ovlivňují obavy z poklesu dodávek na trh kvůli americkým sankcím vůči Íránu. Ty překonaly i nervozitu z globální obchodní války, která by mohla zpomalit ekonomický růst a snížit poptávku po ropě.

Kolem 16:45 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 1,3 procenta na 73 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,2 procenta na 67,60 dolaru za barel.

Stupňující se obchodní spory vrhají stín na další ekonomický růst a posilují dolar, tedy měnu, ve které se s ropou obchoduje. To také zdražuje ropu pro zákazníky, kteří platí jinou měnou, což obvykle snižuje zájem neamerických investorů o ropu.

Obchodníci se však nyní zaměřují na sankce vůči Íránu, které se od listopadu dotknou také vývozu ropy a zřejmě sníží globální dodávky. Přestože EU, Čína a Indie jsou proti sankcím, mnozí očekávají, že nakonec ustoupí tlaku USA.

Analytici očekávají, že vývoz ropy z Íránu se sníží o 500.000 až 1,3 milionu barelů denně. Snížení bude záviset na tom, zda kupci íránské ropy dostanou výjimky, které umožní alespoň částečný dovoz.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes také varovala, že ropný trh by mohl koncem tohoto roku zažít větší turbulenci.

Investoři nadále pozorně sledují obchodní spor mezi Washingtonem a Pekingem. Obě země zatím rozhodly o vzájemném uvalení cel 25 procent na zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 50 miliard USD. Ropy se zatím cla nedotýkají, pouze rafinovaných produktů a zkapalněného zemního plynu, analytici se však domnívají, že dovoz americké ropy do Číny prudce klesne, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 73,00 72,07 New York - NYMEX WTI září 67,60 66,81

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK