Evropské akcie oslabily kvůli obavám ohledně Turecka

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Frankfurt nad Mohanem 10. srpna (ČTK) - Evropské akcie dnes výrazně oslabily, investoři mají obavy z negativních důsledků propadu turecké liry. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 1,1 procenta a index německých akcií DAX se snížil dokonce o dvě procenta.

Na poklesu evropských akcií se velkou měrou podílel bankovní sektor. List Financial Times dnes uvedl, že Evropskou centrální banku (ECB) v souvislosti s propadem turecké liry znepokojuje silné napojení některých velkých evropských bank na Turecko. ECB má podle listu obavy, že turečtí dlužníci v důsledku slabé liry nebudou schopni splácet dluhy v cizích měnách.

Dolů dnes zamířily například akcie francouzské banky BNP Paribas, italské UniCredit či španělské BBVA. Analytici ze společnosti Jefferies upozornili, že Turecko se v prvním pololetí podílelo na zisku banky BBVA zhruba 14 procenty.

Turecká lira se dnes propadla na rekordní minimum kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Ankarou a Washingtonem a obavám ohledně turecké měnové politiky. Odpoledne se pokles liry prohloubil v důsledku prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK