Americké akcie klesly kvůli obavám ohledně Turecka

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes oslabily. Prohlubující se hospodářská krize v Turecku měla negativní dopad na akcie bankovních společností a vyvolala obavy, že by se problémy mohly rozšířit i do dalších ekonomik.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,77 procenta a obchodování uzavřel na 25.313,14 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,71 procenta na 2833,28 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,67 procenta na 7839,11 bodu.

Turecká lira se dnes propadla na rekordní minimum kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Ankarou a Washingtonem a obavám ohledně turecké měnové politiky. Odpoledne se pokles liry prohloubil v důsledku prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

Investoři kvůli vývoji kolem Turecka přesunovali finanční prostředky do méně rizikových aktiv, například do dluhopisů americké vlády. Analytička Antje Präfckeová ze společnosti Commerzbank upozornila, že návrat averze vůči riziku podporuje měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, jako jsou americký dolar a švýcarský frank.

Euro dnes vůči americkému dolaru sestoupilo na nejslabší úroveň za více než rok. Dolů ho tlačí obavy z negativního vlivu propadu turecké liry na evropský bankovní sektor. Jednotná evropská měna během dne klesla až na 1,1393 USD, nejníže od loňského července, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK