Statistici dnes zveřejní nové odhady letošních žní

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní druhý odhad letošní sklizně obilí a řepky. K 4. červenci odhadoval, že úroda základních obilovin meziročně klesne o 8,2 procenta na 6,298 milionu tun, naopak u řepky bude vyšší o 6,5 procenta a sklidí se jí 1,221 milionu tun. Od té doby žně pokročily, podle ministerstva zemědělství minulé úterý zbývalo sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky.

Před rokem byly žně tou dobou u obilovin zhruba v polovině, řepka v závěrečné čtvrtině. Letos byl ale začátek sklizně kvůli počasí posunutý, první kombajny na pole vyjely v červnu. Zemědělci tehdy říkali, že čekali na začátek léta, aby nesekali na jaře.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude letošní úroda obilovin horší kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku. Výkupní cena pro zemědělce by proto mohla být podle něj dobrá. Společenstva mlynářů a pekařů poté uvedlo, že pečivo a výrobky z pšenice podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

Osevní plochy základních obilovin letos mírně klesly na 1,250 milionu hektarů, na meziročním poklesu sklizně se tak podílí především o 7,2 procenta nižší očekávaný hektarový výnos, uvedli již dříve statistici. Vedle toho osevní plocha řepky se meziročně rozšířila o 4,4 procenta na 412.000 hektarů a podle ČSÚ je po roce 2013 druhou nejvyšší v historii sledování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK