NKÚ: Závěrečný účet zemědělství za r. 2017 je bez významných chyb

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství nemělo v závěrečném účtu za loňský rok významné nedostatky, zjištěné účetní nesprávnosti opravilo už při kontrole. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), oznámila dnes jeho mluvčí Jana Gabrielová. Podle zjištění NKÚ ale ministerstvo loni porušilo rozpočtová pravidla a zákon o registru smluv. Ve stanovené lhůtě neodvádělo do státního rozpočtu veškeré peníze, které mají být jeho příjmem, a v registru smluv nezveřejnilo všechny smlouvy, které podléhají této povinnosti.

Kontroloři prověřili vedle závěrečného účtu ministerstva zemědělství jeho účetnictví a sestavení účetní závěrky za rok 2017. Zaměřili se také na údaje, které ministerstvo loni předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu a z nichž se sestavuje finanční výkaz.

Pracovníci NKÚ sice v průběhu kontroly odhalili účetní nesprávnosti za 1,6 miliardy, ministerstvo je ale ihned opravilo. Týkalo se to hlavně opravy účtování finančních korekcí, údajů v přehledu o peněžních tocích nebo ocenění podmíněného závazku ze soudního sporu. \"Účetní závěrka MZe za rok 2017 tak podle názoru NKÚ podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví,\" došli k závěru kontroloři. Podle nich významné nesprávnosti neobsahoval ani finanční výkaz ministerstva za loňský rok.

Ministerstvo ale během kontroly opravilo chyby za více než 100 milionů korun, které kontroloři zjistili v údajích ohledně plnění státního rozpočtu. Podle mluvčí se oprava týkala roztřídění výdajů na členské příspěvky mezinárodním organizacím a výdajů na transfery poskytnuté dobrovolným svazkům obcí.

Kontroloři také prověřovali, jak se ministerstvo vypořádalo s nápravou chyb, které zjistili v předchozí době, a podle nich ministerstvo k většině nedostatků přijalo nápravná opatření. \"Jeden z přetrvávajících nedostatků spočíval v tom, že MZe neodvádělo ve stanovených lhůtách do státního rozpočtu veškeré peněžní prostředky, které mají být příjmem státního rozpočtu. Za rok 2017 šlo o více než pět a půl milionu korun,\" uvedla mluvčí.

Podle ní ministerstvo také nezveřejnilo v registru smluv všechny nutné smlouvy. \"Protože na tyto nezveřejněné smlouvy následně přijímalo plnění, za které platilo, porušilo kromě zákona o registru smluv i rozpočtová pravidla,\" dodala mluvčí.

ktp mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK