Turecko se snaží zastavit propad domácí měny

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 13. srpna (ČTK) - Turecká centrální banka dnes v reakci na pokles domácí měny slíbila zajištění dostatečné likvidity bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank. Turecká lira se v noci na dnešek vůči dolaru propadla na nové rekordní minimum, později však část ztrát smazala.

Lira již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent, a to zejména kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Tureckem a Spojenými státy a obavám z tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na snižování úrokových sazeb.

V pátek se lira vůči dolaru propadla až o 18 procent, což mělo negativní dopad na světové akciové trhy i na kurz eura. K pátečnímu poklesu turecké liry přispělo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

\"Nyní se zdá být jisté, že propad liry, který začal v květnu, uvrhne tureckou ekonomiku do recese,\" uvedl analytik Andrew Kenningham ze společnosti Capital Economics. Upozornil nicméně, že turecké hospodářství se na světové ekonomice podílí jen zhruba jedním procentem.

Dolar se v noci na dnešek vyšplhal až na 7,24 liry za dolar. Později se však vrátil pod hranici sedmi lir za dolar. Turecký ministr financí Berat Albayrak v novinovém rozhovoru uvedl, že vláda připravila akční plán ke zmírnění obav investorů a že úřady od pondělního rána začnou podnikat potřebné kroky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK