Norilsk Nickel díky cenám kovů zvýšil zisk o 77 procent

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. srpna (ČTK) - Ruská těžařská a hutní společnost Norilsk Nickel v pololetí zvýšila zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 77 procent na 3,1 miliardy USD (70 miliard Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků, zejména díky růstu cen kovů, které vykompenzovaly dopad amerických sankcí na spolumajitele firmy. Vyplývá to z dnešního sdělení podniku, jehož název se uvádí také jako Nornickel.

Výsledky jsou prvním testem finančního zdraví firmy od dubna, kdy byly uvaleny sankce na hliníkárenský gigant Rusal. Ten v Nornickelu vlastní 27,8 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že Nornickel zisk EBITDA zvýší o 70 procent na 2,97 miliardy USD.

\"V první polovině roku 2018 jsme těžili z příznivého prostředí na globálních komoditních trzích,\" uvedl prezident a spolumajitel firmy Vladimir Potanin. \"Výsledkem je, že průměrné realizované ceny všech našich klíčových kovů (vyjma platiny) se zvýšily v rozmezí o 20 až 40 procent,\" dodal.

Čistý zisk v prvním pololetí vzrostl o 81 procent na 1,65 miliardy USD. Konsolidované příjmy se pak zvýšily o 37 procent na 5,8 miliardy USD.

Nornickel soutěží s brazilskou firmou Vale o pozici největšího světového producenta niklu. Firma uvedla, že očekává prohloubení deficitu niklu na globálních trzích z 15.000 tun na 124.000 tun, hlavně kvůli růstu produkce nerezavějící oceli v Indonésii a vysoké spotřebě v Číně.

Firma je také předním světovým producentem palladia, které loni bylo největším zdrojem příjmů díky růstu cen na světových trzích. Letos Norilsk Nickel očekává další růst spotřeby palladia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK