Koruna začala týden oslabením vůči euru i dolaru

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Koruna začala nový týden oslabením vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru klesla o deset haléřů na 25,68 Kč/EUR. Vůči dolaru pak česká měna ztratila devět haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,48 Kč/USD. Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejní první předběžný odhad vývoje HDP za 2. čtvrtletí letošního roku.

Podle analytičky Komerční banky Moniky Junicke by mělo tempo růstu české ekonomiky mezičtvrtletně mírně zrychlit, meziroční dynamika HDP se ale propadne ze 4,2 procenta na 2,5 procenta kvůli vysoké statistické základně. \"Tahounem růstu i nadále zůstávají spotřeba domácností a investice,\" uvedla analytička.

Regionální měny jsou ale i nadále ve vleku geopolitických událostí, především vývoje situace kolem turecké liry. \"Ta se dnes poprvé po dlouhé době stabilizovala tím, jak se vláda i centrální banka snaží situaci na finančních trzích uklidnit,\" podotkla analytička. Turecká lira ztratila za za poslední měsíc ztratila vůči dolaru více než 40 procent.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,58 25,68 Kč/USD 22,37 22,48

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK