Ceny ropy kvůli obavám o další vývoj poptávky klesají

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Zájem obchodníků se přesunul od obav o dodávky suroviny kvůli americkým sankcím vůči Íránu směrem k obavám o vývoj poptávky v příštích měsících. Ta by mohla být nižší kvůli finanční krizi v Turecku, která by se podle analytiků mohla rozšířit do dalších rozvíjejících se zemí. Vliv na ceny má stále i napětí v mezinárodním obchodě.

Kolem 18:10 SELČ cena severomořské ropy Brent odepisovala 1,8 procenta na 71,51 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 2,3 procenta na 66,08 dolaru za barel.

Krize v Turecku vyvolala obavy, že se potíže rozšíří do dalších rozvíjejících se zemí. Stáhla dolů například jihoafrický rand, argentinské a mexické peso a ruský rubl. Oslabila také akcie na rozvíjejících se trzích.

Analytici se obávají, že rozšíření problémů v Turecku by mohlo zbrzdit ekonomický růst, což by snížilo poptávku po ropě, uvedla agentura Reuters. Turecko je sice relativně malým spotřebitelem ropy, na globální poptávce se podílí zhruba jedním procentem, obavy z šíření krize ale přiměly investory obrátit se k méně rizikovým investicím, uvedl Jim Ritterbusch ze společnosti Ritterbusch and Associates, která obchoduje s ropou.

Nervozitu kvůli krizi v Turecku doplňují obavy z prohloubení obchodní války mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií. To by mohlo zpomalit růst největších ekonomik světa a snížit poptávku po ropě.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes snížila odhad poptávky po své ropě na příští rok o 130.000 barelů na 32,05 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 71,51 72,81 New York - NYMEX WTI září 66,08 67,63

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK