Akcie ve Spojených státech kvůli Turecku oslabily, euro kleslo

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden poklesem. Může za to nervozita na globálních trzích způsobená propadem turecké liry, která se dotkla hlavně finančních společností. Ztráty technologického indexu částečně zbrzdil růst akcií firem Apple a Amazon na nové rekordy.

Index Dow Jones klesl o 125,44 bodu, tedy 0,5 procenta, na 25.187,70 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 11,35 bodu, čili 0,4 procenta, na 2821,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 19,4 bodu, neboli 0,25 procenta, na 7819,71 bodu.

Turecká lira dnes pokračovala v poklesu na nové rekordní minimum vůči dolaru, přestože centrální banka se pokusila zmírnit obavy investorů. Od počátku letošního roku lira k dolaru klesla o 40 procent. Investoři se obávají, že její propad nezůstane jen problémem Turecka, ale rozšíří se i do dalších zemí.

Oslabily akcie výrobce motocyklů Harley-Davidson v reakci na tweet prezidenta Donalda Trumpa, který podpořil bojkot firmy. Harley po zavedení cel na ocel oznámil, že plánuje přesunout výrobu motocyklů prodávaných v Evropě do závodů mimo USA. Podle Trumpa mnoho majitelů motocyklů Harley-Davidson plánuje kvůli přesunu výroby bojkot firmy, který prezident podpořil.

Posílily však akcie firmy Tesla. Generální ředitel Elon Musk uvedl, že jedná se saúdskoarabským investičním státním fondem a dalšími podporovateli jeho plánu stáhnout akcie firmy z burzy a vrátit společnost zpět do soukromých rukou.

Ke konci se blíží výsledková sezona. Doposud zveřejnilo výsledky hospodaření 455 firem z indexu S&P 500, z toho 79 procent jich překonalo odhady analytiků, napsala agentura Reuters.

Jednotná evropská měna euro dnes především kvůli propadu kurzu turecké liry dál oslabila a k dolaru klesla až na nejnižší hodnotu za 13 měsíců. Investoři se obávají, že krize v Turecku se rozšíří, a proto nakupovali bezpečnější měny, za které je považován například japonský jen a švýcarský frank.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,1394 USD a k jenu o 0,3 procenta na 126,07 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 110,64 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posílil o 1,3 procenta na 96,38 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK