ČSÚ dnes zveřejní první odhad vývoje ekonomiky za 2. čtvrtletí

14.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní první předběžný odhad vývoje ekonomiky za druhé čtvrtletí. Podle odhadů analytiků hrubý domácí produkt stoupl v tomto období meziročně o 2,5 až 2,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím by měl hrubý domácí produkt stoupnout o 0,7 až 0,8 procenta.

\"Ve druhém čtvrtletí podle našich předpokladů rostla česká ekonomika meziročně tempem 2,5 procenta. Tempo jejího růstu je tedy stále znatelně pomalejší než loni, kdy zejména v první polovině roku tuzemská národohospodářská expanze kulminovala,\" řekl ČTK analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Tahounem české ekonomiky zůstává spotřeba domácností. Tu udržuje na vysoké úrovni nejnižší míra nezaměstnanosti za více než 20 let a s ní související nejrychlejší růst reálných mezd za posledních 15 let.

\"Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zahájila sestup z vrcholu a v druhém čtvrtletí odhadujeme zpomalení pod tři procenta meziročně,\" uvedla ve svých odhadech Raiffeisenbank. Velkou roli hraje podle ní srovnávací základna, jelikož minulý rok bylo druhé čtvrtletí velice úspěšné. Také měsíční čísla z průmyslu a zahraničního obchodu nedodají povzbudivý impuls, dodala.

Meziroční růst české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 4,2 procenta z pěti procent v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o půl procenta, uvedl ve zpřesněném odhadu 29. června Český statistický ústav (ČSÚ). První odhad z poloviny května přitom hovořil o meziročním růstu ekonomiky o 4,5 procenta, druhý ze začátku června pak tento údaj mírně zhoršil na 4,4 procenta

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK