Tempo inflace na Slovensku v červenci zpomalilo na 2,6 procenta

14.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. srpna (zpravodaj ČTK) - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v červenci zpomalilo na 2,6 procenta, v červnu spotřebitelské ceny v zemi vzrostly o 2,8 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Inflace na Slovensku dosáhla vyššího tempa než v České republice, kde spotřebitelské ceny byly v červenci o 2,3 procenta vyšší než před rokem.

Na Slovensku se v červenci proti stejnému období minulého roku zvýšily ceny ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou cen poštovních a telekomunikačních služeb, které stejně jako v červnu klesly o dvě procenta.

Nejrychleji, o 6,7 procenta, se zvýšily ceny v dopravě, které zahrnují i pohonné hmoty. Ceny potravin, které mají spolu s energiemi značný podíl ve spotřebním koši pro výpočet inflace, v červenci zvolnily tempo meziročního růstu na 3,9 procenta z 5,3 procenta v červnu.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze v červnu zvýšila výhled inflace na letošní rok na 2,6 procenta z dřívějšího odhadu 2,3 procenta.

Loni ceny zboží a služeb na Slovensku vzrostly o 1,3 procenta. V letech 2014 až 2016 zaznamenala země deflaci, spotřebitelské ceny tak v průměru klesaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK