ČD vypsaly soutěž na dodávku 120 nových vlaků pro regiony

14.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - České dráhy (ČD) vypsaly soutěž na 120 nových vlaků pro regionální linky. Předpokládaná hodnota dodávky by se měla pohybovat kolem 14,8 miliardy korun. Státní dopravce to dnes oznámil v tiskové zprávě. Dráhy tím chtějí posílit svou pozici při vyjednávání nových kontraktů na zajištění regionální dopravy.

\"Vypsání dalších soutěží spadá do našeho plánu nabídnout krajům v případě uzavření smluv na zajištění dopravní obslužnosti po roce 2019 co nejrychleji moderní, bezbariérové vlaky vybavené audiovizuálním informačním systémem nebo wifi připojením k internetu,\" vysvětlil důvod zakázky generální ředitel podniku Pavel Krtek.

ČD počítá s objednávkou až 60 elektrických jednotek s kapacitou až 240 míst k sezení za zhruba 9,7 miliardy korun. Dalších 60 vlaků pro 120 cestujících by mělo být motorových a stát by měly kolem 5,1 miliardy korun. Nové vlaky by měly být nízkopodlažní a klimatizované, přičemž v obou případech může dopravce až tři jednotky spojit do jednoho vlaku a navýšit jejich kapacitu.

České dráhy se objednávkou připravují na otevírání železničního trhu. Vedle této soutěže v současnosti vrcholí výroba devíti elektrických jednotek RegioPanter pro Plzeňský kraj, které budou uvedeny do provozu na přelomu letošního a budoucího roku. Nedávno státní dopravce objednal také 50 osobních vozů, které mají zajistit provoz na lince Praha - Brno - Bratislava - Budapešť.

V současnosti probíhají také soutěže na dodávku vlaků pro regionální spoje na Kladensku nebo v Moravskoslezském kraji.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK