Turecký prezident vyhlásil bojkot elektroniky z USA

14.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara/Praha 14. srpna (ČTK) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil bojkot elektroniky ze Spojených států. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v poslední době napjaté, což má negativní dopady i na tureckou liru. Ta se dnes zotavovala z pondělního propadu na nové minimum k dolaru, od začátku roku ale pořád ztrácí přes 40 procent. Spojené státy tento měsíc zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Washingtonu se nelíbí, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona.

Zatím není jasné, jakým způsobem chce Erdogan bojkot americké elektroniky zajistit. Prezident ale podle agentury AP naznačil, že Turecko přestane kupovat americké telefony iPhone a nahradí je telefony od jihokorejské společnosti Samsung či turecké firmy Vestel.

Minulý týden se turecká lira vůči dolaru propadla až o 18 procent, což zasáhlo světové akciové trhy i kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách, což by mohlo mít negativní dopad na evropský bankovní sektor.

Propad kurzu liry působí potíže i českým firmám, které v Turecku podnikají. Problémy se týkají zejména těch, které dostávají zaplaceno v lirách. Například dceřiným firmám ČEZ, které v Turecku působí, pokles kurzu způsobuje problémy při splácení úvěrů, jež mají v dolarech.

\"Řada firem je ale vyplácena v dolarech, na ty bude mít propad turecké měny malý dopad. Řada společností si také u dlouhodobějších transakcí ošetřila kurzová rizika,\" upozornil mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro. Například česká firma Energo-Pro, která v Turecku provozuje pět vodních elektráren a staví dvě velké přehrady s vodními elektrárnami, má u všech projektů dlouhodobě nasmlouvané dolarové tarify.

\"To je obrovskou výhodou. Propad turecké liry má tak na naši firmu minimální dopad. V těchto dnech důkladně analyzujeme situaci, bezprostřední negativní dopad na náš turecký byznys není. Uvidíme ale, jak se situace bude dále vyvíjet,\" uvedla mluvčí skupiny Hana Hikelová.

Turecká centrální banka v pondělí v reakci na pokles kurzu domácí měny slíbila zajistit dostatečnou likviditu bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank. Investoři však podle agentury Reuters upozorňují, že pondělní opatření centrální banky neřeší základní příčiny, kvůli nimž turecká lira oslabuje.

Prezident Erdogan se staví proti zvyšování úrokových sazeb v Turecku, což přispívá k tlaku na pokles liry. Vlivná turecká podnikatelská sdružení TUSIAD a TOBB vyzvala vládu, aby zpřísněním měnové politiky pomohla nynější měnovou krizi překonat. Vyslovila se také pro diplomatické kroky k řešení sporu se Spojenými státy a ke zlepšení vztahů s Evropskou unií.

Erdogan tvrdí, že Turecko se stalo terčem ekonomické války. Turecký ministr financí a Erdoganův zeť Berat Albayrak dnes uvedl, že dolar ztratil důvěryhodnost a je používán jako prostředek k politickému trestání států. Ministr podle agentury DPA také prohlásil, že nejlepší odpovědí na hrozby ze strany USA je prohloubení vztahů s Evropou.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po dnešním jednání s tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem uvedl, že Spojené státy zvýšeným uplatňováním sankcí způsobí oslabení role dolaru jako hlavní rezervní měny. Dodal, že sankce odrážejí snahu Washingtonu získat dominantní postavení a zajistit svým podnikům jednostranné výhody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK