Skoro 60 obcí omezilo kvůli suchu nakládání s vodou

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Omezení nakládání s vodou vydalo kvůli současnému suchu 57 úřadů obcí s rozšířenou působností. Jde například o zákaz napouštění bazénů nebo zalévání zahrad z veřejných zdrojů. Ministerstvo životního prostředí připravuje jednání krizové skupiny, kde by se měl projednat další postup státu. Dnes o tom bude ministr Richard Brabec (ANO) informovat vládu. ČTK údaje zjistila z materiálu, který na jednání kabinetu Andreje Babiše (ANO) předloží ministerstva zemědělství a životního prostředí. Nedostatek pitné vody pro obyvatele podle materiálu nehrozí.

Situace není kritická ani podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Novinářům před jednáním vlády řekl, že kabinet ale chce vyslechnout a zhodnotit informace a připravovat opatření k zmírnění dopadů sucha.

Podle materiálu byl letošní červenec o skoro dva stupně Celsia teplejší než byl průměr mezi lety 1981 a 2010, průměr byl 20,2 °C. Srážky byly méně než poloviční, než je obvyklé. \"Byl však významný rozdíl mezi Čechami, kde spadlo pouhých 37 procent, a Moravou, kde srážkové úhrny odpovídaly 70 procentům normálního stavu. Vyšší hodnota spadlých srážek pro území Moravy byla způsobena jedinou významnější srážkovou epizodou v červenci, která se vyskytla na severovýchodě Moravy,\" uvádí materiál.

V řekách je pak podle něj mezi pěti a 40 procenty vody, která pro toto období obvyklá. Aktuálně nejzávažnější situace je na povodí Labe a Ohře. \"Z hlediska dlouhodobých pozorování se jako nejvíce postižené jeví toky v povodí Sázavy, Jizery, Lužnice, Smědé a některé toky v povodí Moravy, místy pak i další menší toky ve středních nadmořských výškách,\" dodávají ministerstva s odkazem na Ploučnici nebo Želetavku.

U podzemních vod se situace nemění, zhoršení je pouze v povodí Labe od Orlice po Jizeru, na Lužnici a horní Ohři. \"Vyhodnocení podzemních vod ukazuje, že u 70 procent mělkých vrtů se tento stav pohybuje na úrovni silného až mimořádného sucha,\" uvádějí ministerstva. Proti roku 2015, kdy bylo sucho enormní, je horší situace v povodí Jizery a Sázavy.

Stát očekává, že se situace na většině území ČR bude dál zhoršovat. Problémy se zásobováním vodou by mohly být u obcí, které jsou zásobované z malých zdrojů. U větších problém nehrozí.

Ministerstva spolupracují na vytvoření novely vodního zákona, která by se zaměřila právě na sucho. \"Pracovní znění navrhuje vytvoření komisí v jednotlivých krajích a obcích, které na základě nově pořízených plánů pro zvládání sucha a nedostatku vody budou moci vyhlašovat \'stav nedostatku vody\' a uplatnit určitá omezení pro například užívání vody, zejména pro zalévání, napouštění bazénů a mytí vozidel. Součástí novely samozřejmě nebude \'znárodnění studní\', ani možnost nařídit majitelům studní umožnit vodu využívat pro celou obec,\" dodává dokument.

Ministerstvo životního prostředí na adaptaci na sucho z evropského Operačního programu životní prostředí vyčlenilo 13,5 miliardy korun. Skoro 7,5 miliardy korun by mělo jít na financování obnovy a efektivního využívání zdrojů pitné vody, včetně obnovy vodárenské infrastruktury.

Na program hospodaření s vodou, tzv. Dešťovku, bylo podáno 4800 žádostí za 233 milionů korun. Tento program je financovaný z národních peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK