Vláda schválila rozšíření finančních kontrol o další instituce

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Finanční kontroly se zřejmě rozšíří o dobrovolné svazky obcí a jejich příspěvkové organizace a Správu železniční dopravní cesty. Vyplývá to z novely zákona o finanční kontrole, kterou dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

Novela reaguje na směrnici EU, která podle MF požaduje zavést systém řízení a kontroly veřejných financí u všech subjektů nakládajících s veřejnými penězi. Proto je podle dokumentu nynější právní úprava nedostatečná.

\"Směrnice členským státům ukládá povinnost nastavit systémy řízení a kontroly veřejných financí ve všech organizacích sektoru vládních institucí. Smyslem tohoto požadavku Evropské unie je zajistit dostupnost spolehlivých fiskálních údajů jako nutný předpoklad pro výkon dohledu a monitorování, které umožní rychlou reakci v případě neočekávaného rozpočtového vývoje členských států,\" uvádí materiál. Zákon by měl být pode návrhu MF účinný od roku 2020.

Požadavek ministerstvo financí původně zahrnulo do návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí. Návrh byl ale v srpnu 2017 zamítnut Senátem a následně ho neschválila Poslanecká sněmovna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK