ČOI zjistila při zátahu v Hatích 2600 padělků v ceně 10,5 milionu

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hatě (Znojemsko) 15. srpna (ČTK) - Česká obchodní inspekce zajistila při víkendové kontrole v asijské tržnici v Hatích na Znojemsku 2648 kusů padělků v hodnotě téměř 10,5 milionu korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Ředitel brněnské pobočky ČOI Karel Havlíček ČTK řekl, že mezi padělky bylo oblečení, kabelky, pásky nebo sluneční brýle.

Inspektoři při mimořádné kontrole poprvé podle Fröhlicha využili nové pravomoci a otevřeli prostory, v nichž našli zboží porušující práva duševního vlastnictví. \"Prostřednictvím odborně způsobilé osoby otevřeli pět aut a dva nebytové prostory. Dále inspektoři zkontrolovali 13 stánků,\" uvedl Fröhlich.

Podle něj inspektoři ve třech případech zajistili zboží, které bylo pohozené a schované mimo prodejní stánky a prodejci se ho snažili rychle ukrýt. \"Česká obchodní inspekce zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele ve všech 20 případech. Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno řízení o přestupku,\" uvedl Fröhlich.

Inspekce následně rozhodne o výši pokuty a propadnutí zboží. \"Výrobky pak budou zlikvidovány, nebo předány k humanitárním účelům,\" dodal mluvčí.

hor dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK