Vývoz českého skotu do Turecka zbrzdil pokles turecké měny

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Radešínská Svratka (Žďársko) 15. srpna (ČTK) - Vývoz českého strakatého skotu do Turecka začíná brzdit oslabování turecké liry vůči euru. V posledních letech prodávali čeští chovatelé do Turecka desetitisíce kusů skotu ročně. Dříve dojednané obchody ještě dobíhají, ale s uzavíráním nových kontraktů se na obou stranách vyčkává. U tureckých partnerů se začíná projevovat tlak na snižování ceny, řekl dnes na dotaz ČTK ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu Pavel Král.

\"Rozhodně to bude velmi nepříjemné a dopad na chovatele bude. Ale neumím si představit, že by se obchodní aktivity s Tureckem úplně zastavily,\" řekl Král k oslabování turecké liry. Do Turecka čeští chovatelé prodávají jalovice určené pro další chov, ale i dobytek na výkrm nebo už vykrmené býky na porážku. Zastavení dovozu ze dne na den by se vzhledem k jeho velkému objemu zřejmě v Turecku projevilo nedostatkem hovězího masa, předpokládá Král.

Český strakatý skot patří spolu s holštýnským skotem mezi dvě nejrozšířenější plemena v tuzemských chovech. Potíže s odbytem v Turecku přišly podle Krále v nejméně vhodnou dobu, kdy se chovatelé skotu musí vyrovnávat s nedostatkem krmiva způsobeným suchem. \"Může to mít velký vliv na ekonomiku zemědělských podniků,\" uvedl ředitel svazu chovatelů. Předpokládá tlak na snižování stavů skotu i na pokles ceny při jeho prodeji.

Export do Turecka se v největší míře týká strakatého skotu využívaného pro produkci mléka i masa, vyváží se i jiná plemena skotu. Jen strakatých jalovic dodávali chovatelé do Turecka okolo 10.000 kusů za rok, ještě vyšší počty se v součtu týkaly býčků určených na výkrm nebo už přímo na jatka.

\"V současné chvíli se intenzivně hledají nové trhy pro odbyt kvalitního skotu z České republiky především na východ od nás,\" uvedl Král. Mohly by to podle něj být například země bývalé Jugoslávie nebo Uzbekistán, Kazachstán či Moldávie.

Svaz chovatelů českého strakatého skotu s celorepublikovou působností má pracoviště v Radešínské Svratce na Žďársku. Sídlí tam i jeho dceřiná firma Cattle Market, která se zabývá obchodováním s dobytkem. Čistokrevných krav českého strakatého plemene eviduje plemenná kniha skoro 127.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK