Koruna dále oslabuje k oběma hlavním světovým měnám

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Koruna již několik dní oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. Dnes si pohoršila vůči euru o devět haléřů na 25,81 Kč/EUR. K dolaru klesla o 21 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,82 Kč/USD.

\"Hlavní rozbuškou je dění v Turecku, kde sice tamní regulátor přijal opatření, jež mají reagovat na oslabování liry z posledních dní, velká většina trhu však nevěří v jejich dlouhodobý dopad,\" uvedl analytik Roklenu Jan Berka.

Ačkoliv provázanost české a turecké ekonomiky není nikterak výrazná, investoři korunu podle něj nadále \"hází do jednoho koše\" s měnami rozvojových trhů. Pokud současná nervozita v regionu přetrvá, nebo bude ještě eskalovat, nelze další oslabení koruny vyloučit. \"A to by následně otevřelo prostor pro další, dost možná již zářijové, zvýšení úrokových sazeb ze strany České národní banky,\" dodal Berka.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel upozornil, že středoevropské měny oslabovaly, přestože dnešek nepřinesl v regionu žádné nové informace. Pravděpodobně tak následovaly vývoj eura proti dolaru, když se společná evropská měna v průběhu dnešního evropského obchodování posunula na svou nejslabší úroveň od loňského června.

Koruna k euru ztratila necelých půl procenta. \"Její ztráty byly oproti zlotému a forintu o něco menší. Forint i zlotý dnes totiž oslabily o přibližně tři čtvrtiny procenta,\" podotkl Zeisel.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,72 25,81 Kč/USD 22,61 22,82

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK