Uber snížil ve druhém čtvrtletí ztrátu na 891 milionů USD

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 15. srpna (ČTK) - Americkému provozovateli alternativní taxislužby Uber klesla ve druhém čtvrtletí čistá ztráta na 891 milionů USD (20,2 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,1 miliardy USD. Navzdory nižší ztrátě je však společnost, která chce v příštím roce vstoupit na burzu, stále ještě daleko od toho, aby dokázala, že může být zisková, uvedla agentura Reuters.

Očištěná ztráta před zdaněním, odpisy a úroky klesla na 614 milionů USD ze 773 milionů USD před rokem. Čisté příjmy, které nezahrnují to, co firma vyplácí řidičům, se meziročně zvýšily o více než 60 procent na 2,8 miliardy USD. Proti předchozímu čtvrtletí byly vyšší o osm procent.

Loni v září se generálním ředitelem stal Dara Khosrowshahi. Pod jeho vedením Uber investuje na nových trzích a z jiných, kde ztrácel miliony dolarů, se naopak stáhl. Firma také vybudovala nové služby, jako dodávku potravin, protože hledá nové příjmy i mimo hlavní podnikání.

Další růst firmy je však v ohrožení kvůli některým rozhodnutím, jako města New York, které tento měsíc oznámilo, že na dobu jednoho roku zmrazí vydávání licencí pro alternativní taxislužby. Uber se také musel vypořádat s vlastním firemním skandálem a stále čelí řadě nákladných právních bitev.

Uber se mimo jiné stáhl z Číny, jihovýchodní Asie a Ruska, kde čelil silné konkurenci místních firem. Stále však zůstává v Indii a na Blízkém východě, i když i zde je silná konkurence.

Uber je soukromá společnost, a není tak povinen zveřejňovat finanční výsledky. Firma se však nedávno rozhodla zvýšit transparentnost kvůli plánované primární nabídce v roce 2019 a začala zveřejňovat finanční výsledky.

Od roku 2014 Uber působí také v Praze. Firma se dostala do sporu s magistrátem i ministerstvem dopravy, podle kterých by měla pro Uber platit pravidla jako pro jiná taxi. Uber tvrdil, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK