USA pohrozily Turecku dalšími ekonomickými sankcemi

17.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Ankara/Istanbul 17. srpna (ČTK) - Spojené státy ve čtvrtek pohrozily Turecku dalšími ekonomickými sankcemi, pokud Ankara nepropustí zadržovaného amerického pastora Andrewa Brunsona. Informovala o tom agentura Reuters. Vztahy mezi oběma zeměmi, které jsou členy NATO, se dále zhoršují po vzájemném zavedení sankcí na své zboží. Turecká lira ale dnes navzdory tomu zpevňuje.

Branson je v Turecku zadržován už téměř dva roky kvůli údajným vazbám na politická uskupení, která Ankara viní z organizace nezdařeného puče před dvěma lety. Spor o jeho propuštění se vyhrotil natolik, že vedl až k propadu turecké liry, která od ledna k dolaru ztratila zhruba třetinu své hodnoty.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek na twitteru napsal, že Spojené státy za propuštění pastora \"nic platit nebudou\" a Turecku se pomstí. Americký ministr financí Steven Mnuchin na čtvrtečním zasedání kabinetu prezidenta ujistil, že sankce jsou připraveny pro případ, že Brunson propuštěn nebude.

Turecká lira přesto zahájila dnešní obchodování růstem, krátce po 09:00 SELČ dolar vůči ní ztrácel asi 0,6 procenta na 5,78 liry za dolar. Na začátku týdne přitom krátce vystoupil až nad sedm lir. Finanční trhy v Turecku budou příští týden zavřeny kvůli místním svátkům. Ministr financí Berat Albayrak ve čtvrtek uvedl, že Turecko vyjde ze současné krize silnější a že tamní banky jsou zdravé a silné.

Spojené státy minulý týden zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Ankara v reakci na to zdvojnásobila cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK