Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,4 procenta

17.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když index PX klesl o 1,4 procenta na 1058 bodů. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se opět dařilo akciím výrobce nápojů Kofola, naopak největší propad zaznamenaly zase akcie mediální skupiny CME. Předchozí týden akcie ztratily 1,7 procenta.

\"Vztah mezi USA a Tureckem byl v hledáčku především evropských investorů i v uplynulém týdnu. Obě země si vyměňovaly informace o možném navýšení cel. Tato nervozita neprospívá především evropskému finančnímu sektoru, který má v Turecku svá aktiva. Absence zpráv o obchodní politice USA s Čínou přinesla uklidnění a americké indexy si připsaly za týden zisky do jednoho procenta. Domácí burza následovala dění na evropských trzích, které zasahuje turecké dění,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie CME, které přišly o 3,8 procenta na 77,0 Kč. Firma přitom byla bez kurzotvorných informací. Nízká likvidita a slabší výsledky zveřejněné v předešlých týdnech podle Vaníčka tlačí na cenu i přes to, že výsledky byly slabší spíše kvůli zkreslenému očekávání, které nezapočítalo poslední komentáře managementu.

Naopak nejvíce rostly akcie Kofoly, které přidaly dvě procenta na 303 Kč. Kofola v pondělí zveřejnila výsledky za druhý kvartál, které víceméně odpovídaly očekávání trhu.

I příští týden se bude sledovat mezinárodní politika. Vedle vztahů USA s Tureckem se bude trh soustředit na úterní vyhlášení dodatečných sankcí USA na Rusko kvůli kauze Skripal. Investoři se asi nejvíce obávají omezení dolarové likvidity pro ruské banky. Takový krok by výrazně ovlivnil i evropský finanční sektor, který má své aktivity i v Rusku. \"Vzhledem ke zmíněným faktorům jsme nadále obezřetní především na evropská aktiva,\" upozornil Vaníček.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK