České dráhy vypsaly soutěž na dodávku až 90 expresních vagónů

20.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - České dráhy vypsaly soutěž na dodávku až 90 expresních vagónů. Předpokládanou cenu neuvedly, nové vozy chce dopravce odebírat podle aktuálních potřeb a objemu přepravy. České dráhy o tom dnes informovaly v tiskové zprávě.

Nové vagóny by měly nahradit staré rychlíkové vozy lidově přezdívané koženky, kterých má dopravce stále ještě desítky. Podle podniku by nové vozy měly ve standardní výbavě mít klimatizaci, internetové připojení a elektrické zásuvky.

Poptávané vozy jsou určeny pro vnitrostátní a mezistátní vlaky s rychlostí do 200 km/h. Dodávány budou v různých provedeních, půjde například vozy 1. a 2. třídy, bistrovozy, vozy pro handicapované a další typy. Z vagónů bude podnik moci sestavit až desetivozové soupravy.

Dráhy investovaly do svého vozového parku již v průběhu tohoto roku.Na konci června uzavřely s konsorciem Siemens-Škoda kontrakt na výrobu 50 osobních vlaků na lince Praha - Brno - Bratislava - Budapešť za tři miliardy korun, s rakouským dopravcem ÖBB se dohodly také na odkoupení 41 starších vozů za 355 milionů korun. Na zajištění regionální dopravy chtějí dráhy pořídit pomocí soutěže 120 nových vlaků, předpokládaná hodnota dodávky by se mohla pohybovat kolem 14,8 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK