Maláčová věří, že se dohoda o růstu platů najde do konce srpna

20.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) věří, že se jednání vlády s odbory o růstu platů ve veřejném sektoru a nalezení dohody podaří do konce měsíce. Žádný termín zatím ale stanoven nebyl. Maláčová to dnes řekla novinářům po jednání s předáky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Centrála žádá navýšení tarifů o deset procent. Vláda navrhuje zvýšení sumy na platy o šest procent a desetiprocentní růst jen pro učitele, ostatním pak odstupňovaně méně. V pátek kvůli platům do stávkové pohotovosti vstoupily zdravotnické odbory.

\"V tuto chvíli potřebujeme si všichni sednout k jednacímu stolu a uzavřít nějakou dohodu. Pevně doufám, že se nám to podaří do konce srpna,\" uvedla ministryně práce. Dodala, že konkrétní termín ale zatím není.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dřív řekl, že požadavky odborů zná a není proto nutné, aby se s nimi scházel znovu. V pátek označil postup zdravotnických odborů za vyhrožování a řekl, že se s jejich zástupci sejít nehodlá.

\"Dosavadní střílení z jedné či druhé strany by mělo vést k jednomu jedinému - sednout si a dohodnout se. Jsem přesvědčen o tom, že bychom se mohli dohodnout během jediného jednání,\" uvedl předák ČMKOS Josef Středula. Podle něj se odbory chtěly této situaci vyhnout, proto vládu požádaly o jednání o zvyšování výdělků ve veřejných službách už v polovině března. Šéf centrály nevyloučil, že pokud by kabinet s odbory nejednal, mohly by se ke stávkové pohotovosti zdravotnických odborů přidat i další svazy.

Odboráři si stěžovali na to, že s nimi vláda nejedná, v polovině června pak pohrozili protesty. První kolo vyjednávání se konalo 19. června a další v červenci. Ministři a předáci se na něm shodli na tom, že se znovu sejdou začátkem srpna a dohoda o přidání by mohla být v polovině měsíce.

Vláda s plošným přidáváním nepočítá. Učitelům by zvedla tarif o deset procent, profesím s nízkým výdělkem o sedm procent, úředníkům o šest procent, zdravotníkům o čtyři či pět procent a policistům a vojákům o dvě procenta. Vládní sociální demokraté uvedli, že jejich ministři budou v kabinetu prosazovat, aby se výsledné navýšení co nejvíc přiblížilo požadavku odborů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK