Soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou skupinou Inekon

20.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se strojírenskou skupinou Inekon Group. Pražská firma podle insolvenčního návrhu dluží víc než 116 milionů korun. Vyplývá to z usnesení soudu, které bylo dnes zveřejněno v insolvenčním rejstříku. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Insolvenčním navrhovatelem je pražská společnost Gomanold, která letos v únoru převzala pohledávku vůči Inekonu od UniCredit Bank. Výše pohledávky nyní přesahuje 102 milionů korun. Banka v červnu 2015 uzavřela smlouvu s Inekonem o úvěrové lince do výše 130 milionů korun, kterou Inekon zcela využil.

Podle Gomanoldu má Inekon dluhy po splatnosti také vůči dalším firmám, například téměř 388.000 korun vůči společnosti DAKO-CZ za součástky kolejových vozidel nebo skoro dva miliony korun vůči firmě Alfa Union za komponenty pro tramvaje. Za nájem a energie Inekon dluží 12 milionů korun ostravské společnosti EKOVA ELECTRIC, uvedl Gomanold.

\"Dle informací, které má insolvenční navrhovatel k dispozici, má dlužník i další splatné závazky vůči věřitelům,\" píše se v insolvenčním návrhu. Gomanold proto navrhl, aby soud na Inekon prohlásil konkurz.

Soud dnes vyzval věřitele Inekonu, aby přihlásili své pohledávky, které chtějí uplatnit v insolvenčním řízení. Firma v insolvenčním řízení nesmí nakládat s majetkem tak, že by se snížila jeho hodnota. Splácet dřívější dluhy může jen v omezeném rozsahu.

Inekon Group podle svého webu vznikla v roce 1990 jako ryze soukromá česká firma, která se původně věnovala hlavně vývozu kolejových vozidel a dovozu surovin pro chemický průmysl. V současnosti vyrábí a modernizuje tramvaje, vyváží investiční celky, jako jsou elektrárny, průmyslová zařízení a čistírny odpadních vod. Je také dodavatelem pro nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Skupina podle výroční zprávy za rok 2016 zvýšila čistý zisk na 148,3 milionu korun ze 76,7 milionu o rok dřív. Obrat Inekonu předloni stoupl na 907 milionů korun z 344 milionů v roce 2015.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK