Synthesii mírně klesly tržby i zisk, většinu produktů vyváží

21.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 21. srpna (ČTK) - Pardubická chemička Synthesia loni utržila 4,043 miliardy korun. Tržby jí meziročně klesly o 155 milionů korun. Většinu výroby podnik vyvezl do zahraničí. Výsledky negativně ovlivnil kurz koruny. Účetní zisk firmy klesl proti roku 2016 o pět procent na 438 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku, který patří koncernu Agrofert.

Společnost vyvezla téměř 85 procent produkce. Na snížení tržeb se z většiny podílel kurz koruny vůči euru a dolaru. Méně zákazníci odebrali zejména produktů ze segmentu barviv, pigmentů a nitrocelulózy. Největšími trhy jsou pro chemičku USA, Německo a Itálie, uvedla firma ve zprávě.

Účetní zisk se meziročně mírně snížil na 438 milionů korun. Důvodem je například růst nákladů na mzdy a údržbu. Na konci roku měla firma kolem 1600 pracovníků s průměrným platem 28.712 korun, jejich mzdy za rok vzrostly o 2143 korun.

Syntesia se zabývá výrobou produktů do odvětví nátěrových hmot a tiskových barev nebo barviv pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí také nitrocelulózu, oxycelulózu a řadu organických chemikálií. Firma existuje 98 let. Koncernu Agrofert patří od roku 2002.

Synthesia spravuje v Semtíně a Rybitví velkou průmyslovou zónu SemtiZone, kde podnikají další desítky firem. Podnik postupně zajišťuje v areálu sanační práce, ekologické zátěže vznikly v dobách státního podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK