Dolar je pod tlakem kvůli Trumpově kritice Fedu

21.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Americký dolar je pod tlakem kvůli pondělní kritice, kterou americký prezident Donald Trump adresoval centrální bance (Fed) kvůli zvyšování základní úrokové sazby. Trump v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že politikou zdražování peněz současného šéfa americké centrální banky Jeroma Powella není nadšen a že centrální banka by měla učinit více, aby mu pomohla povzbudit americkou ekonomiku.

Kolem 17:30 SELČ ztrácel dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, 0,35 procenta na 95,56 bodu. Euro k dolaru přidávalo 0,37 procenta na 1,1524 USD. Vůči japonskému jenu dolar ve stejnou dobu přidával 0,34 procenta na 110,44 JPY, během dne se ale k japonské měně propadl až na osmitýdenní minimum 109,76 JPY. Ke švýcarskému franku pak během dne klesl až na 0,987 CHF, a byl tak nejníže od 9. července.

Analytici po pondělní Trumpově kritice šéfa Fedu nyní s napětím očekávají výroční setkání hlav světových centrálních bank v americkém letovisku Jackson Hole, která začíná ve čtvrtek. Vyvrcholením by měl být Powellův projev, pozorovatelé nicméně nepředpokládají, že se přímo vyjádří k Trumpovým poznámkám.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK