Moneta po odprodeji pohledávek zlepšila výhled zisku na 4 mld. Kč

18.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Moneta Money Bank zlepšila výhled letošního čistého zisku na čtyři miliardy korun z dosavadních 3,7 miliardy Kč. Představenstvo společnosti zároveň zváží, že navrhne za rok 2018 dividendu 5,5 koruny na akcii před zdaněním. Dosavadní výhled počítal s pěti korunami. Úpravy následují po prodeji pohledávek z nezajištěných úvěrů za 360 milionů korun společnosti B2 Kapital Czech Republic. Vyplývá to z oznámení Monety na jejím webu, na které upozornil server E15.cz.

Prodávané portfolio pohledávek z nezajištěných spotřebitelských úvěrů má nominální hodnotu 1,2 miliardy korun. Skládá se ze zhruba 12.000 úvěrů, u kterých je prodlení se splácením v průměru víc než 14 let. Banka už ho v minulosti plně odepsala. Prodej se uskutečnil v aukci, které se účastnilo 12 společností, vítěz byl vybrán na základě nejvyšší nabídky.

Výnos z prodeje Moneta očekává přibližně 300 milionů korun. Celkové provozní výnosy za letošní rok tak nyní banka předpokládá 9,9 miliardy korun, dosavadní výhled z letošního srpna uváděl 9,7 miliardy.

Moneta také oznámila, že požádala Českou národní banku o souhlas se zahrnutím 30 procent čistého zisku za letošní první pololetí do regulatorního kapitálu. V případě souhlasu centrální banky banka plánuje, že před koncem letošního roku se dostane na kapitálovou přiměřenost v rozmezí 15,9 až 16,3 procenta. Monetě v pololetí klesl čistý zisk meziročně o 3,4 procenta na 2,121 miliardy Kč.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK