Ropa zdražuje kvůli známkám, že se OPEC nechystá zvyšovat těžbu

18.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. září (ČTK) - Ceny ropy si dnes připisují více než procento kvůli známkám toho, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nechystá zvýšit těžbu, aby kompenzovala klesající dodávky suroviny z Íránu. Severomořská ropa Brent vykazovala krátce před 18:00 SELČ nárůst o téměř 1,2 procenta na 78,95 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala téměř 1,4 procenta na 69,84 dolaru za barel.

Íránský export ropy se v posledních měsících snižuje, protože řada odběratelů omezuje nákupy před listopadovým zavedením amerických sankcí vůči Íránu. Ministři členských zemí kartelu OPEC budou v neděli jednat o situaci na trhu s ropou, podle zdrojů agentury Reuters se však v rámci OPEC neplánují žádná bezprostřední opatření.

K růstu cen ropy přispívají rovněž geopolitická rizika. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila ruský vojenský letoun Il-20. Moskva vinu připisuje Izraeli, jehož stíhačky ostřelující cíle v Sýrii se podle ní za ruským strojem kryly. \"Trh s ropou zůstává na takovéto zprávy velmi citlivý,\" upozornil Jim Ritterbusch z poradenské společnosti Ritterbusch and Associates.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 78,95 78,05 New York - NYMEX WTI říjen 69,84 68,91

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK