Průměrná sazba hypoték v srpnu mírně stoupla na 2,53 procenta

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu stoupla na 2,53 procenta z červencových 2,50 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta.

V letošním srpnu bylo sjednáno podobně hypotečních úvěrů jako loni v srpnu, objemy ale v meziročním srovnání vzrostly. Do bank si přišlo pro hypotéku 8475 klientů, o 1459 víc než v červenci. Lidé si během druhého prázdninového měsíce přišli do bank pro hypotéky za 18,788 miliardy korun. V meziměsíčním srovnání jde o nárůst 3,4 miliardy korun.

\"Stejně jako v červenci i během srpna držely všechny významné banky své sazby téměř na předchozích úrovních. V zásadě nechtěly při zvýšeném zájmu o úvěry před platností doporučení České národní banky zpřísňujících testování bonity přenechat klienty konkurenci,\" komentoval vývoj úrokových sazeb hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Banky hypotéky většinou zdražují. Letní akce se chýlí ke konci a na podzimní je ještě brzy. Ke zdražování například přistoupila Česká spořitelna, která od pondělí zvedla sazby u všech fixací. Hypotéky s fixací na jeden až pět let zdražily o 0,2 procentního bodu, ostatní o něco méně. \"Nyní nás tak čeká postupná reakce bank na novou situaci. Lze předpokládat, že banky si zvyšování sazeb rozloží na více kroků, aby tak mohly snáze reagovat na konkurenci,\" dodal Rajdl.

Drobné zvýšení průměrných sazeb hypoték je očekávané, protože tržní sazby stále rostou, doplnil ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Poté, co ČNB deklarovala vyšší sazby, většina bank oznámila zdražení o 0,3 až 0,4 procentního bodu, které se plně projeví až v dalších měsících. Klienti totiž v srpnu ještě využívali garancí nižších sazeb z předchozích měsíců. Objem je mírně vyšší než loni, v kusech je to naopak, což podle něj potvrzuje růst průměrné hypotéky.

Zájem o nemovitosti proti červenci vzrostl, což je podle obchodního ředitele společnosti Bidli Romana Weisera důsledek jak větší vlny červencových dovolených, tak chystaných zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, které nastane 1. října. \"V září bude situace na trhu kulminovat. Situace je však stále stejná v tom, že na trhu je výrazný nedostatek nemovitostí, což nahrává, byť již mírnějšímu, růstu cen,\" podotkl

Hypoteční specialista společnosti ChytryHonza.cz Daniel Horňák míní, že zájem o hypotéky nabírá na síle. Ačkoliv většina bank v srpnu razantně zvedla úrokové sazby, ta průměrná vzrostla jen nepatrně. Většina úvěrů byla tedy rozjednána již během července a jejich finalizace se udála v srpnu. \"Stejný trend bude pokračovat, září bude dalším silným měsícem roku 2018, byť budou sazby pomalu stoupat v návaznosti na zvyšování základní úrokové sazby ČNB,\" odhadl.

ČNB od října rozšíří pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK