Na podporu elektřiny a tepla půjde příští rok 26,2 mld jako letos -------------------- Ke zpravodajství: Praha 19. září (ČTK) - Výše příspěvku státu podporovaným zdrojům energie se pro příští rok nezmění. Na podporu elektřiny a tepla má jít v roce 201

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příspěvek se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla. Podporu těmto zdrojům od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny.

Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních čtyřech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 300 miliard korun.

Nařízení vlády kromě limitu peněz nestanoví žádné podmínky, jak mají být dotace použity, ani další náležitosti, které upravuje zákon o podporovaných zdrojích energie. Norma je nicméně nutným předpokladem k čerpání těchto dotací.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK