Šéf Danske Bank, obviněné z praní špinavých peněz, rezignoval

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 19. září (ČTK) - Šéf největší dánské bankovní společnosti Danske Bank rezignoval. Banka čelí obvinění, že přes svou estonskou pobočku léta umožňovala legalizovat výnosy z trestné činnosti. Výkonný ředitel Thomas Borgen z funkce odstoupil i přesto, že zpráva z interního vyšetřování mu žádnou přímou vinu za skandál nedává. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

\"Je jasné, že Danske Bank nedostála své zodpovědnosti, pokud jde o případné praní špinavých peněz v Estonsku. Já toho hluboce lituji,\" uvedl Borgen. Sdělil zároveň, že vyšetřování zahrnovalo 15.000 klientů, přes jejichž účty prošlo asi 200 miliard eur (5,1 bilionu Kč). Většina těchto transakcí je podezřelá.

Agentura Bloomberg začátkem července informovala, že estonská součást Danske Bank mohla být využita k legalizaci minimálně 8,3 miliardy dolarů (přes 180 miliard Kč) pocházejících z trestné činnosti. Transakce spadají do let 2007 až 2015 a jsou spojovány s praním špinavých peněz pocházejících z Ruska, Moldavska a z Ázerbájdžánu.

Akcie banky dnes v reakci oslabily asi o pět procent. Za posledního půl roku nicméně odepisují už kolem 30 procent.

Banka již dříve přiznala nedostatky ve svém systému proti praní špinavých peněz v Estonsku. Kvůli tomu ji vyšetřují orgány činné v trestním řízení nejen v Dánsku a Estonsku, ale podle zprávy listu The Wall Street Journal (WSJ) také ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK