Čína nehodlá posilovat vývoz devalvací měny, řekl premiér

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchien-ťin (Čína) 19. září (ČTK) - Čína nebude aktivně oslabovat svou měnu, aby podpořila vývoz. Na Světovém ekonomickém fóru v jihočínském přístavním městě Tchien-ťin to dnes řekl čínský premiér Li Kche-čchiang. Zároveň odmítl nařčení, že Peking využívá měnu jako nástroj v obchodní válce. Uvedla to agentura Reuters.

\"Jednostranná devalvace jüanu by Číně přinesla víc škody než užitku, Čína nikdy nepůjde cestou stimulace vývozu tím, že znehodnotí svou měnu,\" řekl premiér. Zdůraznil přitom, že světový multilaterální obchodní systém by měl být dodržován a že jednostranné obchodní kroky žádné problémy nevyřeší.

Prezident USA Donald Trump Čínu soustavně obviňuje, že manipuluje svou měnou, aby zmírnila dopady amerických cel. Spojené státy se chovají protekcionisticky od chvíle, kdy Trump nastoupil do úřadu a napadl celosvětový systém volného obchodu, jenž fungoval desítky let. Obvinění, že Čína manipuluje kurzem juanu, vyvolává obavy, že příští frontou v bitvě těchto dvou ekonomik se může stát měnový trh, poznamenal zpravodajský server BBC.

\"Nedávné výkyvy kurzu jüanu někteří pokládali za úmyslné opatření ze strany Číny, což prostě není pravda,\" řekl čínský premiér.

Americký prezident v pondělí oznámil, že Spojené státy od 24. září zavedou nové desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč). Peking vzápětí reagoval oznámením, že od stejného data zavádí odvetná cla na dovoz amerického zboží v hodnotě kolem 60 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK