EK: Lucembursko firmě McDonald\'s nelegální státní podporu nedalo

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. září (ČTK) - Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald\'s nezískal od Lucemburska nelegální státní podporu ve formě výhodnějších daní. Skutečnost, že McDonald\'s nemusel platit daně z některých zisků, způsobily rozdíly mezi daňovými zákony v USA a v Lucembursku. Oznámila to dnes Evropská komise.

EK vyšetřovala daňové dohody americké firmy v Lucembursku tři roky v rámci zásahu proti nelegálním daňovým dohodám mezi vládami EU a nadnárodními společnostmi. Výsledkem vyšetřování těchto nedovolených výhod bylo, že firmy Apple, Starbucks a Fiat musely doplatit na daních miliardy eur.

V tomto případě však EK zjistila, že skutečnost, že McDonald\'s nemusel platit některé daně, byla v souladu s národními daňovými zákony a dohodou o zamezení dvojímu zdanění mezi Lucemburskem a USA. Lucembursko tak neporušilo pravidla EU o státní pomoci, uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Lucembursko verdikt komise vítá, uvedla agentura Reuters. Letos v červnu Lucembursko představilo návrh zákona, který má zabránit takzvanému dvojímu nezdanění. Tedy situaci, kdy nadnárodní firma bude mít možnost se vyhnout zdanění svých zisků.

Vyšetřování se zaměřilo na dceřinou společnost McDonald\'s Europe Franchising, která získává licenční poplatky od provozovatelů franšíz v Evropě, na Ukrajině a v Rusku. Daňové sídlo této firmy bylo v Lucembursku a měla dvě pobočky, v USA a Švýcarsku, kam převáděla část peněz. V roce 2009 lucemburské úřady rozhodly, že firma nemusí platit daně v Lucembursku, protože zisky budou zdaněny v USA. To bylo v souladu se smlouvou mezi Lucemburskem a USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK