Jste živnostník a pracujete doma? Kdy musíte platit rozhlasový poplatek?

04.10.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Jste živnostník, pracujete doma a možná dostanete, nebo jste už dostali dopis z Českého rozhlasu (ČRO), abyste zaplatili rozhlasový poplatek. Podíváte se na web ČRO a zjistíte, že byste to měl udělat za každé rádio, které vlastníte. I to v autě, včetně toho, co je v televizní nabídce. Jenže to je pravda jen částečná a na webovkách ČRO to není příliš jasně vysvětleno.

Kdo vlastní rádio, měl by platit rozhlasový poplatek, což se týká samozřejmě i firem, tedy právnických osob, a živnostníků, tedy fyzických osob. Od placení rozhlasových poplatků jsou podle ČRO osvobozeny např. tyto organizace: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Český rozhlas, Česká televize, držitelé licence k rozhlasovému vysílání a školy zapsané ve školském rejstříku. Může se vám ale taky stát, že dostanete jako živnostník od Českého rozhlasu výzvu, že vás nemá zaregistrované jako fyzické osoby, a pokud splňujete náležitosti vlastnění rozhlasového přijímače, jste povinni zaplatit za každé rádio, které doma máte. Tak to ale zákon o rozhlasových poplatcích nevymezuje.

Co je vlastně rádio?

Řekněme si nejprve, co je vlastně považováno za radio. Podle webu Českého rozhlasu je to:

  • Rádiobudík - stolní digitální nebo analogové hodiny s budíkem a rádiem, tedy rozhlasovým přijímačem,
  • analogový televizor připojený k set-top-boxu,
  • starší typy televizorů, které v sobě ještě nemají zabudovaný digitální přijímač a přesto díky připojení k set-top-boxu můžou přijímat digitální vysílání včetně rozhlasového,
  • televizor vybavený DVB-T/S/C přijímačem, nebo připojený na něj,
  • novější typy televizorů s již zabudovaným digitálním přijímačem, na který je možné přijímat nejen televizní stanice, ale i rozhlasové,
  • autorádio,
  • rozhlasový přijímač určený pro automobily, motocykly, kamiony, dodávky a jiná motorová vozidla,
  • počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem,
  • externí zařízení pro příjem rozhlasového vysílání, případně digitálního vysílání, které je možné připojit k počítači,
  • mini/mikro věž,
  • audiosystém s možností přijímat rozhlasové vysílání.

Musí se za autorádio platit rozhlasový poplatek

(foto: Shuttestock)

Za každý přijímač?

Asi se najde jen málokdo, jež by aspoň jedno ze jmenovaných zařízení neměl, spíš jich budete mít víc. Pokud nepodnikáte, platíte jako domácnost měsíční poplatek 45 Kč, ať máte přijímačů třeba deset. Ale jak je to s živnostníky a právnickými osobami? Máte-li například společnost s ručením omezeným, na kterou jste přijímače nakoupili, platíte skutečně za každý. Je-li na s. r. o. napsána minivěž, počítač a televize, měli byste jako firma zaplatit měsíčně 3 x 45 Kč =135 Kč. Jinak porušujete zákon.

U živnostníků to svádí ke stejnému výkladu, tedy když jako OSVČ pracujete doma a máte tam doma zmíněná zařízení, měl byste platit opět 135 Kč také za OSVČ. Jenže zákon říká, že v tomto případě platí stejné pravidlo jako u právnických osob. Máte-li tedy na svoje IČO jako živnostník napsány zmíněné přístroje, platíte za ně – bere se to tak, že je potřebujete k podnikání. Ale jestliže je na IČO napsány nemáte, jako živnostník na ně neplatíte a měl byste to ČRO dát na vědomí.

Český rozhlas přiznává, že od letošního 16. dubna oslovuje domácnosti – fyzické osoby, aby dodržovaly zákon a poplatek zaplatili. Pokud rozhlasový přijímač nevlastní, měly by vyplnit čestné prohlášení, kde se pod tento fakt podepíší. A to platí právě i pro OSVČ, pokud nemají přijímač psaný na své IČO.

 

Sankce

Český rozhlas hradí z poplatků 90 % své činnosti. Je možné se zeptat, kdo a jak přítomnost radia v domácnosti kontroluje. Jenže jestliže jste OSVČ, automaticky se přepokládá, že máte minimálně notebook s připojením k internetu. A zde už je sice potenciálně splněna podmínka „rozhlasového přijímače“, ale pokud jste si laptop koupil ne na IČO, ale ze soukromých prostředků, poplatek neplatíte.

Pro úplnost lze dodat, že kdo má rozhlasové přístroje zakoupené na IČO a tvrdí, že neposlouchá stanice Českého rozhlasu, neuspěje. Platí se totiž za přijímač, nikoli za poslech konkrétní stanice. ČRO vás taky může za neplacení potrestat: Český rozhlas je oprávněn předepisovat přirážky ve výši 5 000 Kč za nepřihlášený, opožděně přihlášený nebo neoprávněně odhlášený rozhlasový přijímač. Dále může vystavovat přirážku ve výši 1 000 Kč za opožděně zaplacené rozhlasové poplatky.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: DANĚ