Marcela Hrdá skončila i ve vedení firem, které CEFC vlastní

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Manažerka Marcela Hrdá (46) po ukončení působení ve vedení české společnosti CEFC Group (Europe) Company skončila také ve vedení firem, které skupina vlastní. Jde například o společnosti Travel Service, Žďas nebo Florentinum Asset. ČTK informace serveru E15 potvrdil mluvčí CEFC Pavel Bednář. Zástupkyní generálního ředitele pro strategii skupiny CITIC Group, která vykonává akcionářská práva nad CEFC Europe, je nyní Číňanka Sia Žen.

\"Hlavní prioritou nyní je dokončit transformaci aktiv skupiny CEFC China do skupiny CITIC Europe. Skupina CITIC Group nyní připravuje plány rozvoje k českým aktivům, jakož i vlastní nové projekty. Prodej aktiv neplánuje,\" uvedl Bednář.

Z dalších českých zástupců zůstávají v představenstvu CEFC Jaroslav Tvrdík a Štefan Füle. Tvrdík se navíc objevil v dozorčí radě nově založené společnosti CITIC Europe. Podle dokumentů v obchodním rejstříku odstoupila z představenstva společnosti Hrdá na vlastní žádost. Manažerka v minulosti řídila například televizní skupinu Barrandov nebo Českou poštu.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming navíc skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC, která je státní firmou.

CITIC Group založila v Česku CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě. Podle informací ČTK bude česká CEFC Group (Europe) Company dceřinou společností CITIC Europe. Vedle toho bude CITIC Europe vykonávat akcionářská práva ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa, J&T a Pivovary Lobkowicz.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK