Ceny ropy po zprávě o poklesu zásob v USA rostou

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. září (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou. Přispěla k tomu zpráva o vývoji zásob ropy a benzinu v USA. Trh je také stále nervózní kvůli očekávanému poklesu dodávek z Íránu v reakci na americké sankce.

Kolem 18:20 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,2 procenta na 79,16 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o jedno procento na 70,51 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA dnes uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu klesly o 2,1 milionu barelů. Zásoby se snížily již pátý týden za sebou a jsou nyní nejnižší od února 2015. Zásoby benzinu se propadly o 1,7 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles jen o 100.000 barelů. To ukazuje, že poptávka po benzinu zůstává vysoká i po hlavní letní motoristické sezoně.

V úterý ropa rostla v reakci na zprávy z médií, že Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, považuje za bezproblémovou cenu ropy nad 80 USD. To naznačuje, že se nebude snažit zvýšit těžbu, aby se ceny ropy snížily.

Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední světoví producenti v čele s Ruskem se mají setkat v Alžírsku 23. září. Budou jednat o tom, jak se podělí o navýšení těžby, kterým chtějí vyrovnat propad dodávek z Íránu, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 79,16 79,03 New York - NYMEX WTI říjen 70,51 69,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK