ÚOHS: Tendr na mýtný systém neporušil zákon

20.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu rozhodl o tendru na mýtný systém. V novém prvoinstančním rozhodnutí zamítl námitky neúspěšné firmy Kapsch Telematic Services a zčásti řízení zastavil. Rozhodnutí zatím není pravomocné a lze proti němu podat rozklad. Novinářům to oznámil mluvčí úřadu Martin Švanda. V platnosti zatím zůstává předběžné opatření, kterým úřad ministerstvu dopravy zakazuje uzavřít smlouvu s vybraným dodavatelem, tedy s konsorciem firem CzechToll ze skupiny PPF Petra Kellnera a slovenské SkyToll.

\"Úřad zamítl návrhy společnosti Kapsch, neboť v postupu zadavatele neshledal porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, případně správní řízení zastavil, neboť v návrhu nebyla tvrzena újma, kterou měl zadavatel svým jednáním navrhovateli způsobit,\" řekl Martin Švanda.

Poprvé ÚOHS o námitkách firmy Kapsch rozhodoval v květnu. Tehdy zrušil výběr vítěze tendru na vybudování a provoz systému na výběr elektronického mýta od roku 2020. Předseda úřadu Petr Rafaj ale v srpnu prvoinstanční rozhodnutí zrušil, protože podle něj úřad dostatečně nezohlednil některé významné okolnosti případu.

Konsorcium, které ministerstvo vybralo, má za 10,75 miliardy korun deset let s použitím satelitní technologie vybírat a spravovat mýtné na dálnicích a silnicích první třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK