Norská centrální banka poprvé po sedmi letech zvýšila úroky

20.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 20. září (ČTK) - Norská centrální banka Norges Bank dnes poprvé po sedmi letech zvýšila hlavní úrokovou sazbu díky rychlejšímu ekonomickému růstu a inflaci. Měnový výbor dnes rozhodl, že hlavní úroková sazba stoupne na 0,75 procenta z rekordního minima 0,5 procenta. Banka současně v prohlášení uvedla, že v dalších letech bude zvyšovat úroky pouze velmi pomalu a obává se rizik, které může způsobit současný vývoj v zahraničí.

Rozhodnutí bylo jednomyslné a v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Norges Bank naposledy zvýšila úroky v březnu 2011. Dnešním rozhodnutím se připojila k dalším evropským zemím, které začaly upevňovat svoji měnovou politiku. V sousedním Švédsku plánuje Riksbank začít zvyšovat úroky v prosinci nebo v únoru. Evropská centrální banka (ECB) chce do konce letošního roku ukončit program nákupu dluhopisů a se zvýšením úroků počítá příští rok na podzim.

Guvernér centrální banky Öystein Olsen na tiskové konferenci uvedl, že je téměř jisté, že další růst sazeb se uskuteční na konci prvního čtvrtletí. Nicméně banka také naznačila, že další upevňování měnové politiky bude pomalejší, než uváděla v červnu. Analytici čekají, že úroky v Norsku porostou v prvním a čtvrtém čtvrtletí 2019.

Norská koruna v posledních týdnech stoupla vůči euru o tři procenta, protože investoři očekávali zpřísnění měnové politiky. Dnes po oznámení však klesla o jedno procento.

Norges Bank také upozornila na rizika, která mohou norské ekonomice způsobit globální obchodní válka a nestabilita na rozvíjejících se trzích. Větší překážky obchodu a přetrvávající nejistota mohou mít vliv na růst dovozu u obchodních partnerů Norska a mohou také způsobit, že norská koruna bude slabší, než banka nyní očekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK