Kde lze koupit kupón na MHD online?

03.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nechce se vám stát fronta na pobočce dopravního podniku? V některých městech lze zakoupit nový kupón na jízdu MHD online. Jako nosič můžete využít platební kartu. Jak to funguje a kde je to možné?

Je to rychlejší, komfortnější a hlavně nemusíte nikam chodit. Přesně tak by mohlo znít motto elektronických jízdenek a kupónů, které lze zakoupit prostřednictvím internetu. Aktuálně pak tato možnost funguje v Brně, v Praze a ve Středočeském kraji.

Elektronická šalinkarta a slevy na jízdném

V Brně lze pořídit elektronickou šalinkartu online přes e-shop Dopravního podniku města Brna a.s. Osoby, které si tímto způsobem zakoupí kupón na MHD (zóna 100 + 101), si mohou i finančně polepšit. S elektronickou šalinkartou totiž mají nárok na slevu, ale pouze v tom případě, že bude navazující a zakoupena pouze na 1 měsíc, nikoliv na rok nebo na čtvrtletí. Základní tarif pak bude na každý další měsíc levnější o 10 Kč, u tarifu pro seniory a studenty o 5 Kč. Cena první takto pořízené šalinkarty bude závislá od toho, na jaký typ kupónu navazuje.

Navazuje na kupón: Základní tarif Studenti Senioři
Měsíční 540 Kč 270 Kč 345 Kč
Čtvrtletní 450 Kč 225 Kč 265 Kč
Roční 405 Kč 200 Kč 250 Kč

 

Důležité je navíc zmínit, že minimální roční cena jízdného bude totožná s posledním řádkem tabulky pro dané tarify. V případě toho, že jeden měsíc vynecháte anebo si koupíte kupón se zpožděním, cena se zvýší v rámci základního tarifu o 50 Kč, u studentů a seniorů o 25 Kč. Při zakoupení jízdného online pak nedostanete žádnou průkazku, jak tomu bývá na pobočkách DPMB. Nosičem předplaceného jízdného bude totiž vaše platební karta, kterou také předložíte v případě kontroly revizorem.

Elektronická šalinkarta, online kupón na MHD v Brně a Praze

Zdroj: Shutterstock

Dotace na jízdu MHD v Brně 2018

Elektronická šalinkarta sama o sobě v Brně funguje již nějakou dobu. Jejím prostřednictvím si pak mohly a ještě stále můžou polepšit osoby, které si kupují základní roční šalinkartu na zóny 100+101. Pokud dojde k zakoupení online, v e-shopu DPMB si rovnou můžete zažádat o dotaci na jízdné za placení komunálního odpadu. Pro rok 2018 je sleva stanovena na 1425 Kč, což není vůbec málo. Počítejte ale s tím, že pokud si kupón na jízdné kupujete poprvé, bude třeba i přesto zajít na pobočku dopravního podniku a nechat si ověřit identifikační údaje.

Nahrání kupónu na dopravu na platební kartu v Praze

Podobný systém funguje i v našem hlavním městě a Středočeském kraji. Běžně se zde používaly Opencard. Ty ale časem nahradila tzv. Lítačka, která podobně jako v případě Brna získala elektronickou podobu. Malou nevýhodou je, že každý, kdo vlastnil předchozí Lítačku, si bude muset na e-shopu regionálního dopravního systému pořídit novou, neboť starý účet bohužel přenést nelze. Zakoupený kupón je možné také nahrát na bezkontaktní platební kartu Mastecard nebo Visa a dále také na In Kartu Českých drah. Jízdenka by měla být platná do 60 minut po obdržení potvrzení o platbě. Nové elektronické kupóny navíc nebude třeba aktivovat na stanicích metra u vadilátorů. Ty se mají v blízké době rušit.

Na tom stejném portále si pak lze nově od září zakoupit i roční jízdné pro zóny ve Středočeském kraji. Dobré je navíc zmínit, že si Lítačku můžete zařídit i prostřednictvím mobilní aplikace. Je třeba ale brát do úvahy, že touto cestou se dá za jízdné zaplatit pouze tehdy, pokud jste u ČSOB. Do budoucna se pak uvažuje o tom, že nosičem by nemusela být pouze platební karta nebo In Karta, ale i za pomoci QR kódu mobilní telefón či jiná elektronika.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel