Křetínský s Tkáčem navýšili podíl v Makro AG na 10,9 procenta

20.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Společnost EP Global Commerce II miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče koupila podíl 3,6 procenta ve vlastníkovi obchodů Makro firmě Metro AG od společností Ceconomy. Celkem tak již nepřímo vlastní přibližně 10,9 procenta Metro AG. Zároveň se jejich společnost EP Global Commerce II dohodla na opci, která ji umožní získat dalších přibližně 5,4 procenta akcií od Ceconomy. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnotu transakce neuvedla.

\"Na základě této akvizice, ve spojení s předchozí transakcí mezi Haniel Group a EP Global Commerce GmbH (EPGC I), jsme se stali strategickým investorem ve firmě METRO AG. Velmi si toho vážíme,\" uvedl Křetínský.

Společnost EPGC I, nepřímo vlastněná Tkáčem a Křetínským, má již možnost uplatnit nákupní opci až 15,2 procenta akcií Metro AG od firmy Haniel Group. Celkem tak čeští podnikatelé mají možnost zvýšit podíl ve vlastníkovi velkoobchodů Makro na více než 30 procent hlasovacích práv.

\"Navzdory tomu, že jsme vědomi výzev, které přináší aktuální dynamika rozvoje tržního prostředí, ve kterém Metro podniká, věříme v potenciál dalšího rozvoje společnosti, a to na základě její pozice na relevantních trzích, kvalitě vztahu s jejími zákazníky a znalosti jejich potřeb, stejně jako dovedností a know-how jejích zaměstnanců,\" dodal Křetínský.

Metro se značkou Metro Cash & Carry má podle svého webu v 25 zemích víc než 760 obchodů a zaměstnává přes 100.000 lidí. Obsluhuje 21 milionů zákazníků. Pod značkou Real provozuje firma v Německu 280 prodejen a pracuje pro ni více než 34.000 lidí. Metro byla k loňskému červenci čtvrtou největší maloobchodní firmou v Evropě.

Ve fiskálním prvním čtvrtletí do konce prosince společnosti Metro AG stoupl čistý zisk meziročně o 88 procent na 232 milionů eur (šest miliard Kč). Tržby se zvýšily o 0,2 procenta na 10,1 miliardy eur (261 miliard Kč).

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center. Firmě ve finančním roce 2015/2016 klesl zisk o polovinu na 637 milionů korun. Tržby se meziročně snížily o necelé jedno procento na 29,9 miliardy korun.

Ve společnosti EP Global Commerce vlastní Křetínský 53 procent a Tkáč zbylých 47 procent. Křetínský je hlavním akcionářem a generálním ředitelem společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Tkáč patří k zakladatelům a spoluvlastníkům investiční skupiny J&T, která podniká zejména v Česku a na Slovensku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK